Drie jaar na De Beste Singer/Songwriter van Nederland

Drie jaar geleden stond ik daar met mijn kop op tv. Dit lijkt misschien een hele prestatie, maar wat voelde ik me klein achter die glimlach. Ik voelde me niet op mijn plek en dacht alleen maar ‘Ik moet weg hier, ik wil naar huis, ik ben niet goed genoeg. Ik ben niet goed genoeg.’

Eigenlijk kreeg ik hartstikke goed commentaar. Eric Corton vond dat ik een catchy refrein had geschreven, Sanne Hans vond me ontwapenend en herkende zichzelf in mij en Giel Beelen had mijn nummer meerdere keren in zijn hoofd gehad! Maar het enige commentaar dat bleef hangen was mijn eigen commentaar. Ik ben niet goed genoeg.

Ik als perfectionist heb altijd ergens in willen uitblinken. Ik had al heel mijn leven het gevoel dat ik alles een beetje kon, maar ik wilde ergens de beste in zijn. Als ik muziek maken niet perfect kon doen, deed ik het liever niet meer. Ik keerde mijn muziek de rug toe en ging op zoek naar iets anders waar ik in uit kon blinken. Maar het niet ‘genoeg’ bleef op de voorgrond. Niet dun genoeg, niet genoeg vrienden, niet genoeg avonden uit, niet genoeg avonden thuis, niet slim genoeg, en ga zo maar door. Ik ging van een onschuldige ‘fitgirl’ naar een hardnekkige eetstoornis. Ik probeerde een leegte op te vullen, daar waar muziek altijd mijn hart vulde.

Nu drie jaar later, een heleboel littekens verder ben ik nog steeds niet perfect en probeer ik nog steeds mijn oude ik terug te vinden. Ik maak langzaam maar zeker weer muziek om dezelfde reden als waarom ik ooit begonnen ben; om mijn emoties te uiten en verhalen te vertellen. Mijn optreden bij De Beste Singer/Songwriter was alles behalve perfect, maar perfectie is niet langer datgene waar ik naar streef. Kwetsbaarheid en imperfectie zijn krachtig. Ik hoef niet perfect te zijn om het waard te zijn en om mezelf te mogen laten zien. Dit ben ik en nu drie jaar later kan ik eindelijk zeggen, dat ik heel erg trots ben op deze prestatie.