‘Lonely Battle’ nu overal te beluisteren!

2 juni 2020 – Mijn nieuwe single ‘Lonely Battle’ is vanaf nu overal te beluisteren. Een nummer over een masker dragen en met jezelf in de knoop zitten. Ik schreef het in 2016 als therapieopdracht, nadat ik bijna 3 jaar niks had geschreven. Nu in 2020 breng ik het uit ter ere van World Eating Disorders Action Day, omdat een eetstoornis (of andere mentale problemen) geen eenzame strijd hoeft te zijn. Je bent niet alleen.

Bekijk de officiële lyric video op YouTube en luister naar ‘Lonely Battle’ via jouw favoriete streamingdienst. 

Over Het Lied

Na mijn deelname aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland in 2014 kwam muziek voor mij op een laag pitje te staan. Ik was overvallen door onzekerheid en perfectionisme. Ik vergeleek mezelf met alle andere deelnemers en kwam tot de conclusie dat ik niet goed genoeg was om mijn droom ooit te kunnen verwezenlijken. Ik weet nu dat het niet zo zwart-wit is, maar mijn 17-jarige ik dacht dat het de waarheid was. Voor zolang als ik me kon herinneren had mijn muzikale droom mij op de been gehouden en nu was hij in één klap uiteen gespat.

Het gat werd opgevuld door een eetstoornis. Iets wat mij, zo dacht ik, zelfvertrouwen, controle en eigenwaarde zou geven. Niets was minder waar. Wat begon als een onschuldige interesse in voeding en sport veranderde in een obsessie. Ik schaamde me en probeerde het alleen op te lossen. Ik belandde in een diep dal, een eenzame strijd die ik elke dag weer voerde, terwijl ik bleef glimlachen naar de buitenwereld.

Uiteindelijk realiseerde ik me dat ik hulp nodig had. Ik was de controle volledig kwijt. Ik zocht hulp en startte therapie. Tijdens de tweede sessie kwam het onderwerp muziek ter sprake. Ik had het gemis van mijn passie en uitlaatklep tot die tijd onderdrukt, maar ineens kwam alles eruit en ik kon alleen maar huilen. Alsof er iets in mij gestorven was, waar ik nooit om had gerouwd. Ik kreeg een huiswerkopdracht: schrijf een liedje over waar je nu staat. Het hoeft niet mooi te zijn, niemand hoeft het ooit te horen. Maar probeer je gevoel te uiten in de muziek.

Die avond schreef ik ‘Lonely Battle’. Het was een belangrijke stap in mijn eetstoornis herstel. Het voelde goed om iets negatiefs om te kunnen zetten in iets positiefs als muziek. Het gaf me kracht. Ik voelde me voor het eerst sinds tijden trots op mezelf. Ik pakte het schrijven langzaam maar zeker weer op en mijn droom kwam weer tot leven. Het gaf me een reden om te vechten.

Ironisch genoeg zorgde het schrijven van ‘Lonely Battle’ ervoor dat de battle niet langer lonely was. Praten over mijn eetstoornis was niet gemakkelijk. Erover zingen en schrijven wel. Ik vond een manier om mijn verhaal te vertellen en het om te zetten in iets wat positief en inspirerend was.

En nu, in 2020, kan ik met trots zeggen dat ik het gevecht gewonnen heb. Ik breng ‘Lonely Battle’ uit op World Eating Disorder Awareness Day met de boodschap: ook al voelt het alleen, je bent het niet.

Songtekst

Tell me what do you see when you look at me
I’m pretty sure you can’t tell that I am going through hell
From the outside you can’t see the battle going on inside of me
The twisted game that I don’t even understand myself
 
And I feel so ashamed of the dysfunction in my brain
So I decide to smile and laugh it all away
 
I am fighting, I’m fighting a lonely battle
I am hiding,   I’m hiding all of my pain
I am fighting, I’m fighting a lonely battle
I am my own worst enemy
 
The funny thing is that I know 
I don’t have to do this on my own
But how can I expect anyone to love 
The part of me that I hate so much
 
I feel so afraid to disappoint the ones I love
They might run away from me, cause I also would if I could
 
So I am fighting, I’m fighting a lonely battle
I am hiding, I’m hiding all of my pain
I am fighting, I’m fighting a lonely battle
I am my own worst enemy
 
Carrying myself through the days
Then when I’m alone I break
Feeling like a failure
Beating myself up
Am I doomed to live in shame and emptiness
Wishing I was better, but it’s never good enough
 
I am fighting, I’m fighting a lonely battle
I am hiding all of my pain
I am fighting, I’m fighting a lonely battle
I am my own worst enemy
 
I am fighting, I’m fighting a lonely battle
I am hiding, I’m hiding all of my pain
I am fighting, I’m fighting a lonely battle
I am my own worst enemy
 
But I am fighting, I’m fighting
I keep on fighting, I’m fighting
I am fighting, I’m fighting a lonely battle
I am my own worst enemy